Wycieczka do Browaru Zamkowego w Cieszynie
Oferta przewodnicka:
Całodniowa wycieczka ze mną może zawierać następujące elementy (do wyboru):
• zwiedzanie Browaru Zamkowego w Cieszynie,
• możliwość zobaczenia klasycznego wyrobu piwa,
• uczestnictwo w biesiadzie piwnej,
• pokaz warzenia piwa,
• możliwość zrobienia unikatowego zdjęcia.
SZCZEGÓŁY PROGRAMU:
We współpracy z Brackim Browarem Zamkowym w Cieszynie Karpacki Gazda przygotował specjalną ofertę aktywności na terenie cieszyńskiego browaru. Oferta jest szeroka i obejmuje wiele elementów. Została przygotowana na bazie zdobytych doświadczeń w realizacji imprez w cieszyńskim browarze na przestrzeni ostatnich 2 lat.
Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie to obecnie jeden z 2 najstarszych zakładów warzących piwo w Polsce. Tylko w Cieszynie można jeszcze zobaczyć klasyczny wyrób piwa; otwartą fermentację, leżakowanie piwa w piwnicach, tradycyjny i długotrwały proces produkcji.
O unikalności i atrakcyjności browaru świadczą tłumy gości zwiedzających i świetnie się bawiących w trakcie organizowanych przez nas imprez.
ZOBACZ NA ŻYWO TRADYCYJNY WYRÓB PIWA
Karpacki Gazda zaprasza Cię na wyjątkową piwną wycieczkę do Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie. Właśnie w tym browarze można zobaczyć jak warzy sie piwo zgodnie z tradycyjną sztuką piwowarską. W trakcie półtoragodzinnej wycieczki zobaczycie klasyczną warzelnię z czynnym do dzisiaj korytem piwowarskim, poczujecie zapach rodzącego się piwa w unikatowej fermentowni.
Zwiedzanie browaru z przewodnikiem jest możliwe dla grup zorganizowanych, liczących minimum 20 osób.
Karpacki Gazda proponuje zwiedzanie w różnych wariantach cenowych:
• Zwiedzanie browaru z degustacją 1 piwa
• Zwiedzanie browaru z degustacją 2 piw
• Zwiedzanie browaru z degustacją 3 piw
• Nocne zwiedzanie browaru z degustacją 1 piwa
• Nocne zwiedzanie browaru z degustacją 2 piw
• Nocne zwiedzanie browaru z degustacją 3 piw
Karpacki Gazda poleca również organizację szeregu innych aktywności na terenie browaru oraz dodatkowe atrakcje:
Zwiedzanie dla Koneserów
W towarzystwie Karpackiego Gazdy zwiedzimy nie tylko Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie, ale również Wzgórze Piastowskie, zapoznany sie z burzliwą historią miasta, zobaczymy resztki pierwotnego browaru a w samym współczesnym browarze zostaniemy zasypani lawiną interesujących wiadomości i ciekawych legend.
Biesiada Piwna
Dynamiczna zabawa na terenie browaru z wyśmienitymi posiłkami kuchni regionalnej, występem kapeli góralskiej „Karpackie Zbóje”, zabawami, konkursami piwnymi…i nagrodami dla uczestników. Ilość opcji nieograniczona!
Prezentacja „Piwa Świata”
Zaprezentujemy kilkanaście unikatowych piw warzonych w różnych miejscach na świecie. Prezentacja będzie połączona z ciekawym komentarzem piwowara i degustacją kilku niespotykanych stylów piwnych.
Pokaz Warzenia Piwa
Razem wykonamy cały proces warzenia najprawdziwszego piwa: od śrutowania słodu, poprzez zacieranie w kadzi zaciernej, potem warzenie z chmielem w kotle warzelnym i na koniec chłodzenie oraz zadawanie drożdży piwnych. W trakcie pokazu możemy próbować naturalnych surowców - słodu, chmielu, drożdży.
Dzięki rozległej wiedzy naszych piwowarów, odpowiemy na każde pytanie dotyczące piwa, browarów, surowców piwowarskich. Słowem - PIWO bez żadnych tajemnic. Na życzenie, zorganizujemy konkursy zręcznościowe dla uczestników, m.in. śrutowanie słodu na czas lub precyzyjne kapslowanie butelek. Dla zwycięzców można ufundować praktyczne nagrody, np. zestawy do samodzielnego warzenia piwa w domu, książki, gadżety piwowarskie. Jako opcje, proponujemy także degustacje piwa podczas prowadzonego pokazu.
Pamiątkowe zdjęcie w browarze
Juz w XIX wieku istniała tradycja wykonywania grupowych zdjęć grup zwiedzających cieszyński browar. Zawodowy fotograf wykona pamiątkowe zdjęcie w scenerii zabudowań starego browaru. Doskonała pamiątka z wycieczki!
Firmowe zestawy i upominki
Kreacja należy do klienta. Piwa cieszyńskie, firmowe kufle i szklanki, otwieracze i breloki, książki o browarze, a wiec dosłownie wszystko, co jest związane z piwem. Prezent zapakujemy i wręczymy na koniec wizyty w cieszyńskim browarze z pewnością, że ucieszy każdego miłośnika piwa.
Wszystkie usługi na zapytanie z indywidualna kalkulacją!
Bracki Browar Zamkowy specjalizuje sie w warzeniu unikatowych w polskich realiach piw.
W oparciu o oryginalne, autorskie receptury powstają następujące piwa:
• BRACKIE – solidnie nachmielone jasne piwo dolnej fermentacji w stylu Jasny Lager, które jest wizytówką i głównym produktem browaru.
• MASTNE BRACKIE – warzone okazjonalnie o pięknej bursztynowej barwie piwo w stylu Amber Ale, fermentowane, co rzadkie w polskim piwowarstwie, drożdżami górnej fermentacji.
• PORTER – występujące pod nazwą Porter Żywiec, ciemne mocne piwo dolnej fermentacji w stylu Porter Bałtycki, którego produkcja wymaga wielkiego doświadczenia, piwowarskiego kunsztu i długiego czasu, warzone na bazie receptury z roku 1881.
Cieszyński browar corocznie warzy ponadto unikatowe piwo w ramach projektu Grand Champion Birofilia. Cieszyńscy piwowarzy produkują jednorazowo warkę piwa, na bazie receptury piwa domowego, które wygrało żywiecki Konkurs Piw Domowych w czasie Festiwalu Birofilia. Dotychczas w ramach tego projektu powstały trzy piwa, w niewarzonych przez inne polskie browary stylach:
• BRACKI KOZLAK DUBELTOWY – ciemne mocne piwo o niemieckim rodowodzie, warzone metodą dolnej fermentacji w stylu Doppelbock/ Kozlak Dubeltowy.
• BRACKIE BELGIJSKIE PALE ALE – mocno nachmielone piwo górnej fermentacji w belgijskim stylu Pale Ale.
• BRACKI GRAND CHAMPION BIROFILIA 2011 – jasne, lekkie piwo górnej fermentacji, w rzadkim stylu Kölsch, rodem z niemieckiej Kolonii.
Karpacki Gazda zaprasza do Cieszyna na wyjątkową podróż w piwną historie!
Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie został założony w roku 1846 na zlecenie arcyksięcia austriackiego i księcia cieszyńskiego Karola Ludwika Habsburga. Cieszyński browar należy do Grupy Żywiec S.A., której właścicielem jest jeden z największych producentów piwa na świecie, holenderski koncern Heineken. Ciekawostką jest fakt, że Bracki Browar Zamkowy jako jedyny ze wszystkich browarów sieci Heinekena na świecie stosuje przy produkcji piwa, tradycyjną metodę otwartej fermentacji i leżakowania w piwnicach składowych.
Browar ma w stałej ofercie dwa gatunki piwa: klasyczny, mocno chmielony lager Brackie i Porter, który jest jedynym szeroko dostępnym porterem bałtyckim w Polsce. Porter jest piwem ciemnym, mocnym i zawiera ponad 9% alkoholu. Browar okazjonalnie warzy różne unikatowe gatunki piwa jak np. Bracki Kozlak Dubeltowy, Mastne Brackie czy też Brackie Belgijskie Pale Ale.
Browar ma charakter regionalny, jego piwa są dostępne w ograniczonej sieci dystrybucji. Piwa cieszyńskie są wysoko cenione przez koneserów i piwoszy w całym kraju.
Trochę historii
W 1838 roku arcyksiążę Karol Ludwik postanowił gruntownie przebudować swą cieszyńską rezydencje. W tym celu sprowadził do Cieszyna wiedeńskiego architekta Józefa Kornhäusla, który nakazał rozebranie resztek ruin piastowskiego zamku z wyjątkiem jednej wieży i romańskiej rotundy. W niedługim czasie na Górze Zamkowej powstał nowy, klasycystyczny zamek wraz z oranżerią i parkiem w stylu angielskim. Niejako przy okazji tej wielkiej przebudowy zachęcony sukcesami, jakie w owym czasie zaczęło na rynku odnosić piwo typu pilznenskiego, arcyksiążę Karol postanowił zbudować własny browar w Cieszynie.
Cieszyn posiadał długie tradycje piwowarskie, bowiem juz od XV wieku istniał tu browar mieszczański. Nie był on jednak własnością księcia, a ponadto produkowano tu wyłącznie piwo tradycyjne w niewielkich ilościach. Dlatego ok. 1840 roku tuz pod zamkiem rozpoczęto budowę, również wg projektu Józefa Kornhäusla, nowoczesnego browaru książęcego, który miał zająć się produkcją piwa typu pilznenskiego na skalę przemysłową. Budowę ukończono w 1846 roku i niemal natychmiast browar rozpoczął swą działalność.
Piwo przez niego produkowane szybko stało się popularne nie tylko w samym Księstwie Cieszyńskim, ale w całym Cesarstwie Austriackim. Niestety sam książę Karol nie doczekał tych sukcesów, bowiem zmarł w 1847 roku. Jego syn i następca na cieszyńskim tronie książęcym, arcyksiążę Albrecht Fryderyk Habsburg, sukcesami tymi był jednak na tyle zachwycony, że w 1856 roku zdecydował się na założenie kolejnego, słynnego dziś browaru w odległym o 40 km Żywcu. Pierwsi piwowarzy żywieckiego browaru pochodzili zresztą właśnie z Cieszyna. Po upadku Austro-Wegier i podziale Księstwa Cieszyńskiego, w tym samego Cieszyna, pomiędzy Polskę i Czechosłowacje w 1920 roku browar znacjonalizowano. Przez cały czas, wciąż w tym samym budynku, browar produkował różne gatunki piwa, w tym swój sztandarowy produkt, piwo jasne pełne typu pilzneńskiego Zdrój Zamkowy oraz wyśmienite ciemne mocne piwo, Porter.
Asortyment ówczesnej produkcji uzupełniały piwa: Eksportowe, Marcowe i Słodowe. Browar w okresie dwudziestolecia międzywojennego zbudował własny system dystrybucji. Cieszyńskie specjały były dostępne w większej części kraju. Swoje reprezentacje browar posiadał m.in. w Warszawie, Krakowie i Katowicach. Na początku lat 90. XX wieku cieszyński browar został sprywatyzowany łącznie z browarem w Żywcu i po pewnym czasie wszedł w skład holenderskiej grupy piwowarskiej Heineken. Produkcje wkrótce ograniczono do jednego gatunku piwa, któremu nadano handlową nazwę "Żywiec Brackie" ("brackie" - przymiotnik od "braci", co związane jest z legenda o założeniu Cieszyna przez trzech braci).
Przywrócono tradycyjne receptury warzenia i znacznie poprawiono wizerunek tego piwa. Piwo to sprzedawano w sieci dystrybucji Grupy Żywiec w całym kraju. Po kilku latach postanowiono zmienić charakter browaru na lokalny, w związku z czym odstąpiono od handlowej nazwy "Żywiec Brackie" i powrócono do stosowanej w latach osiemdziesiątych "Brackie". Opracowano nowy wizerunek dla marki i rozpoczęto dystrybucje piwa z nastawieniem na rynek lokalny. Do dziś jest ono bardzo popularne na terenie powiatu cieszyńskiego i powiatu bielskiego (często jest określony jako browar stela, czyli browar stad, przez bardzo przywiązanych do tradycji mieszkańców Śląska Cieszyńskiego). Brackie jest uważane za piwo z charakterem, ma intensywną, bursztynową barwę, jest mocno chmielone, co wpływa na jego charakterystyczny smak. Jest cenione przez koneserów chmielowego trunku i przez wielu określane jako „Ikona Polskiego Piwowarstwa”. Browar cieszyński od 1846 roku architektonicznie niewiele się zmienił i jest jedną z dwóch najstarszych czynnych warzelni w Polsce i jest wpisany do rejestru zabytków. Mieści się w Cieszynie u stóp Wzgórza Zamkowego, zaledwie 300 metrów od granicy państwowej.
Wszystkie usługi i bilety wstępów do zwiedzanych obiektów na zapytanie z indywidualna kalkulacją!
Skorzystanie z usługi przewodnickiej i zarezerwowanie odpowiednich atrakcji wymaga wcześniejszej rezerwacji, której można dokonać w Żywieckim Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego pod nr tel./fax 033 475 96 52 lub 609 789 879 lub pisząc maila: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Zapraszamy w Beskidy z Karpackim Gazdą!