Wycieczka do Muzeum Browaru Żywieckiego
Oferta przewodnicka:
Całodniowa wycieczka ze mną może zawierać następujące elementy (do wyboru):
• zwiedzanie muzeum Browaru Żywieckiego, podczas zwiedzania min. podróż w kapsule czasu, przejście przez labirynt historii, degustacja piwa w miłej atmosferze, dla każdego zwiedzającego drobny upominek z browarów,
• pokaz palenia słodu,
• zwiedzanie części produkcyjnej Browaru,
• zakupy gadżetów związanych z browarem żywieckim.
SPECYFIKACJA ZWIEDZANEGO OBIEKTU
BROWAR ŻYWIECKI
Browar w Żywcu - duży browar przemysłowy powstały w 1856 w Żywcu. Zakład należy do holenderskiego koncernu Heineken i wchodzi w skład grupy piwowarskiej Grupa Żywiec. Browar w Żywcu powstał z inicjatywy księcia cieszyńskiego i właściciela tzw. państwa żywieckiego Albrechta Fryderyka Habsburga. Był on synem arcyksięcia Karola Ludwika Habsburga, który odziedziczył Księstwo Cieszyńskie i dobra żywieckie po swoim ojczymie księciu Albercie Kazimierzu Sasko-Cieszyńskim, który z kolei był synem króla polskiego Augusta III Sasa. Zarówno książę Albert jak i jego adoptowany syn Karol Ludwik sukcesywnie powiększali drogą zakupów swoje posiadłości gromadząc w swych rękach niemal całe państwo żywieckie, które przeszło następnie w posiadanie arcyks. Albrechta Fryderyka Habsburga.
MUZEUM BROWARU ŻYWIECKIEGO
Browar w Żywcu, jeden z pierwszych i najbardziej znanych w kraju, założony został w 1856 r. przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga. 150 lat później w jego najstarszej, historycznej części swe podwoje otworzyło arcyciekawe muzeum. Muzeum Browaru Żywiec to największa i najbardziej nowoczesna placówka tego typu w Polsce. Jego goście poznają tu aktywnie historię żywieckiego browaru i jego współczesność. Muzeum w niczym nie przypomina typowych ekskluzywnych ekspozycji ze strażnikami i pilnującymi sal paniami. To dynamiczny organizm stale wchodzący w interakcje ze swymi gośćmi. Nie ma tu obowiązkowych dla wszystkich kapci, są natomiast pasjonujące historie, wciąż sprawne urządzenia sprzed dziesięcioleci oraz emocje towarzyszące degustacji żywieckiego piwa. Tu nie tylko patrzysz i słuchasz, ale niemal wszystkiego możesz dotknąć. Muzeum jest jednym z obiektów Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego oraz tzw. punktem kotwicznym na Europejskim Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego ( European Rout of Industial Heritage).
OFERTA DEGUSTACJI PIWA W BROWARZE W ŻYWCU
Wizyta w browarze każdemu kojarzy się z piwem i co oczywiste z jego degustacją. Karpacki Gazda zaprasza serdecznie do wizyty w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu, który warzy swoje wyśmienite piwa nieprzerwanie od 1856 roku. Wszystkim spragnionym piwnych doznań oferujemy kilka możliwości aktywności turystycznych połączonych z piwnymi degustacjami i atrakcjami. Karpacki Gazda gwarantuje miłe spędzenie czasu w żywieckim browarze z elementami rozrywki i piwnej edukacji. Proponujemy kilka możliwości zaplanowania pobytu.
Wszystkie usługi na zapytanie z indywidualna kalkulacją!
Opcja 1
Zwiedzanie Muzeum Browaru w Żywcu z degustacją piwa Żywiec 500 ml
Degustację trzech gatunków piw z regionalnymi zakąskami
• Porter Żywiec 30 ml
• Brackie 300 ml
• Paulaner Hefe Weizen 300 ml
• Oscypki grilowane w plastrze wędzonego bekonu
• Grzanki czosnkowe
• Chleb z domowym smalcem
Opcja 2
Zwiedzanie Muzeum Browaru w Żywcu z degustacją piwa Żywiec 500 ml
Pokaz Palenia Słodu do Portera z degustacją piwa Porter 300 ml
Degustację trzech gatunków piw z regionalnymi zakąskami
• Brackie 300 ml
• Paulaner Hefe Weizen 300 ml
• Brackie Mastne 250 ml
• Oscypki grilowane w plastrze wędzonego bekonu
• Grzanki czosnkowe
• Chleb z domowym smalcem
Opcja 3
Zwiedzanie Muzeum i Browaru w Żywcu (część produkcyjna) z degustacją piwa Żywiec 500 ml
Pokaz Palenia Słodu do Portera z degustacją piwa Porter 300 ml
Degustację trzech gatunków piw z regionalnymi zakąskami i gorącym posiłkiem
• Brackie 300 ml
• Paulaner Hefe Weizen 300 ml
• Brackie Mastne 250 ml
• Oscypki grilowane w plastrze wędzonego bekonu
• Grzanki czosnkowe
• Golonka duszona w porterze serwowana z opiekanymi ziemniakami i kapustą po góralsku / Pieczona szynka marynowana w piwie podana w sosie Myśliwskim z knedlem bułczanym i kapustą po Morawsku / Polędwiczki w sosie borowikowym podane z paluszkami ziemniaczanymi i warzywami z Grila
Opcja 4
Zwiedzanie Muzeum i Browaru w Żywcu (część produkcyjna) z degustacją piwa Żywiec 500 ml
Pokaz Palenia Słodu do Portera z degustacją piwa Porter 300 ml
Biesiada Piwna z degustację trzech gatunków piw, regionalnymi zakąskami, gorącymi posiłkami i poczęstunkiem specjalnością lokalu Porterówką Żywiecką
• Porterówka Żywiecka 50 ml
• Brackie 300 ml
• Paulaner Hefe Weizen 300 ml
• Brackie Mastne 250 ml
• Boczek zapiekany z suszoną śliwką
• Grzanki czosnkowe
• Zupa gulaszowa „Kociołek Tatrzański” / Kwaśnica Beskidzka / Polewka czosnkowa z oscypkiem i grzankami ziołowymi / Golonka duszona w porterze serwowana z opiekanymi ziemniakami i kapustą po góralsku / Pieczona szynka marynowana w piwie podana w sosie Myśliwskim z knedlem bułczanym i kapustą po Morawsku / Polędwiczki w sosie borowikowym podane z paluszkami ziemniaczanymi i warzywami z Grila.
Wszystkie usługi na zapytanie z indywidualna kalkulacją!
Przedstawione powyżej propozycje to tylko niewielka część oferty Browaru Żywieckiego.
Pobyt w lokalu można wzbogacić o dodatkowe atrakcje:
• prelekcja na temat piwa w trakcie degustacji, materiały edukacyjne o piwie, spotkanie z fachowcem w dziedzinie piwa: cena kalkulowana indywidualnie,
• występ kapeli góralskiej „Karpackie Zbóje”,
• kabaret góralski połączony z zabawami i konkursami,
• wieczór irlandzki z występem zespołu CARRANTUOHILL,
• wieczór bawarski z występem zespołu BIER BOYS,
• występ zespołu muzycznego (cover, jazz, swing, itp.),
• muzyka mechaniczna (DJ),
• zestaw zabaw i konkursów z piwem i nagrodami.
Złocisty napój z Żywca od 1856 r. warzony jest u podnóża Skrzycznego z niezmienną i godną najwyższego podziwu starannością. Nad wyborną jakością „Żywca” od XIX w. czuwały pokolenia piwowarów, pracujących w browarze. Dlatego już sto lat temu pisano: „Znawcy i smakosze piją tylko piwo z Browaru w Żywcu”, prawda ta jest aktualna również i współcześnie!
Specjalnością lokalu w Browarze w Żywcu jest wyrabiana na bazie żywieckiego portera, nalewka serwowana wyłącznie na miejscu, PORTERÓWKA ŻYWIECKA. W ofercie lokal posiada ponadto pełen asortyment markowych alkoholi jak również alkohole regionalne, jak Miodula Staropolska, Śliwowica Podbeskidzia, Zozworówka, Litworówka i Tatarczówka.
Z karpackim Gazdą możesz zorganizować w Browarze Żywieckim
• Biesiadę Piwną z konkursami zabawami (np. konkurs picia piwa kufla o wadze 5 kg, konkurs picia piwa z butelki przez smoczek, konkurs na rozpoznawanie gatunków piw żywieckich, podnoszenie beczki, sztafeta piwna, itp),
• Bankiety (stoły angielskie i szwedzkie),
• Imprezę z pieczonym prosiakiem, baranem,
• Występ kapeli góralskiej „Karpackie Zbóje”,
• Wieczór folkowy (muzyka irlandzka, bawarska, tyrolska),
• Występy zespołów muzycznych i kabaretów,
• Ognisko połączone z zabawami i konkursami piwnymi,
• Kulig z napadem zbójnickim,
• Pokazy pirotechniczne.
Dodatkową atrakcją jest możliwość zakupów firmowych upominków Browaru Żywiec. Lokal oferuje w sprzedaży wiele ciekawych artykułów od zapałek, pocztówek czy otwieracza, poprzez firmowe szkło, koszulki, wydawnictwa książkowe, na parasolach czy meblach ogrodowych kończąc. Oczywiście można również zakupić pełny asortyment piw z oferty Grupy Żywiec S.A. Na życzenie klienta można spompować zestaw firmowych upominków oraz tzw. koszyk piwosza (zestaw piw Grupy Żywiec, materiały promocyjne, podstawowe gadżety do serwowania piwa).
Wszystkie usługi i bilety wstępów do zwiedzanych obiektów na zapytanie z indywidualna kalkulacją!
Skorzystanie z usługi przewodnickiej i zarezerwowanie odpowiednich atrakcji wymaga wcześniejszej rezerwacji, której można dokonać w Żywieckim Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego pod nr tel./fax 033 475 96 52 lub 609 789 879 lub pisząc maila: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Zapraszamy w Beskidy z Karpackim Gazdą!