Mikrobrowar Krajcar

5 maja 2012 nastąpiło otwarcie krajowego browaru restauracyjnego. Jego lokalizacja od razu wzbudza żywszą reakcję wśród piwoszy – to Żywiec! Swego czasu Żywiec zwykł uchodzić za synonim polskiego piwa, to marka powszechnie znana w Polsce i rozpoznawana za granicami naszego kraju. Obecnie żywiecki browar to jeden z gigantów na krajowym rynku z mocami produkcyjnymi sięgającymi 5 mln hl piwa rocznie. Jednocześnie to świetny przykład jak połączenie odpowiednio dobranych surowców z metodą High Gravity Brewing potrafi wyprać piwo z jakiegokolwiek smaku.

I oto pod bokiem giganta wyrósł Żywiecki Browar Rzemieślniczy Krajcar. Okazję do sprawdzenia piw z Krajcara stworzyła wizyta na kolejnej edycji Festiwalu Birofilia. Krajcar zlokalizowany jest w bezpośrednim sąsiedztwie średniowiecznego kościoła św. Krzyża z charakterystycznymi figurami przedstawiającymi scenę z Golgoty. Już od wejścia widzimy pokrytą miedzianym płaszczem warzelnię. Została on dostarczona przez firmę Andrzeja Gałasiewicza i jest drugą po browarze Olbracht w Toruniu wyprodukowaną w kraju na zlecenie jego firmy. Charakteryzuje się wybiciem 5,7 hekto i wyposażona została w system półautomatycznego sterowania. Zbiorniki na dolnej, niedostępnej dla oczu klientów kondygnacji to już sprzęt Joh. Albrechta – 5 tanków leżakowych po 700 litrów i 2 fermentory o takiej samej objętości. Całość dopełniona jest dwoma zbiornikami wyszynkowymi po 1000 litrów i jednym o połowę mniejszym. Warzelnia oraz leżakownia to domena miejscowego piwowara – Jerzego Lorenca.

To co rzuca się w oczy po wejściu do Krajcara to ciekawy, stylowy wystrój za który odpowiedzialni są właściciele: Piotr Wieczorek oraz Jan Żak. Na parterze uwagę zwracają okrągłe siedziska zainstalowane w stylizowanych, obciętych do połowy beczkach. Na wprost od wejścia możemy podziwiać warzelnię i charakterystyczny bar z miedzianą kolumną nalewaków. Przy beczkach ustawiono intrygujące syfony. Podświetlona woda z unoszącymi się drobinkami tworzy ładny wizualny efekt. Na górze jest jeszcze ciekawej. Z boku sali również skomponowana dwa okrągłe siedziska, jednak tym razem w formie kadzi warzelnych! Ściany przystrojone są imitacjami zaworów, zegarów i innych industrialnych gadżetów tworząc oryginalny klimat. Wystrój niewątpliwie stanowi o atrakcyjności tego miejsca.

No i w końcu piwo. Obecny jest tu zestaw znany już z innych browarów uruchamianych przez Andrzeja Gałasiewicza czyli Pils, Pszeniczne, Marcowe, Ciemne oraz Koźlak. Każde piwo dostępne jest w 50 ml próbce. Z kolei 0,4 to pojemność niezbyt dobra do degustowania. Z piw dostępnych tutaj najciekawszy wydaje się koźlak, gdyż wyróżniał się swoim zdecydowanym, może trochę zbyt alkoholowym posmakiem na tle dość płaskich pozostałych piw. Na pewno warto odwiedzić ten lokal dla ciekawego wystroju i przy okazji zobaczyć, w jakiej formie są warzone tu piwa.

Piwo: Pils, Pszeniczne, Marcowe, Ciemne, Koźlak

Zapraszamy do Żywca!

Zespół Żywieckiego Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego

joomla template 1.6